Een ouzeri?

wat is dat?

Eten zoals men in Griekenland eet.

Mezethes,

De Griekse manier van gezellig eten.

Een ouzeri is ontstaan uit de vroegere ouzodrinkgelegenheden in Griekenland. Het is in Griekenland gebruikelijk om bij een ouzo of tsipouro (een sterk druivendestillaat, vergelijkbaar met de Italiaanse grappa) kleine hapjes of gerechtjes te serveren.

Een Ouzeri is een taverna of restaurant die gespecialiseerd is in kleine gerechtjes. In Griekenland heten deze "meze" en het meervoud "mezethes".

Mezethes zijn kleine gerechten, warm of koud, ter grootte van een voorgerecht. Door verschillende mezethes te combineren, krijg je een maaltijd voor elkaar. Voordeel hiervan is dat je je eigen combinatie maakt, dus je eet wat je wilt.

Ouzo, ons nationaal drankje, is een destillaat uit druiven met anijs. heerlijk fris maar best wel sterk, zo'n 40%.

Om niet snel dronken te worden, wordt er bij ouzo wat te prikken geserveerd. Door de anijs in de ouzo komen de smaken van deze gerechten (mezethes) beter tot hun recht.

Een beknopte uitleg van wat een ouzeri is, verder beneden kunt u lezen hoe Ouzeri To Steki hiermee aan de gang gaat.

Alvast geia mas, oftewel proost.

Mezethes,
hoe worden ze geserveerd?

Mezethes, de Griekse manier van samen te eten. Mezethes worden gegeten in een ouzeri of tsipouradiko. Onder het genot van ouzo of tsipouro kan men zo een begin maken van wat een mooie avond gaat worden. Filosoferend over de zin van het leven, sport, politiek of van wat op dat moment in je opkomt geniet je van de verschillende smaken die geserveerd worden.

Het is dan ook de gewoonte om diverse koude en of warme mezethes te bestellen. Dat kan in 1 keer of in diverse rondes.

Grote borden met een mix van vegetarisch, vlees of vis, zoals de Griekse specialiteiten restaurants in Nederland doen, bestaan niet. Eigenlijk maak je gewoon je eigen combinatie.

Om u een indruk te geven van de verschillende smaken en gerechten die Griekenland rijk is, serveert een ouzeri bekende gerechten, maar ook de minder bekende gerechten komen ruim aan bod. Specialiteiten van de dag zijn er meestal ook.

Een ouzeri heeft meestal een uitgebreide menukaart en zijn er tal van combinaties mogelijk om je maaltijd samen te stellen en heerlijk te eten.

Dus, een ouzeri is er niet alleen voor de grote hap, maar ook voor de kleine trek.

Kali oreksi oftewel eet smakelijk.