Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5

Ouzeri To Steki in vogelvlucht.

In 1994 opgericht als authentiek Grieks eethuis, serverend traditionele Griekse gerechten met een hedendaagse twist. Goed van smaak met een mooie prijs.

Wat is een Ouzeri?

Een ouzeri is een klein gezellig eethuisje of restaurantje, waar kleine Griekse specialiteiten worden geserveerd. Kleine hapjes die snel klaar gemaakt kunnen worden.

In Griekenland is het de gewoonte om ouzo samen met een hapje te nuttigen. Op deze manier smaakt de ouzo beter en komt de smaak van de mezethes beter tot zijn recht door de anijs die in de ouzo zit.

Het begon bij een eethuisje waar ouzo en tsipouro wordt geserveerd.

Tsipouro is een destilaat van de overblijfsellen van uitgeperste druiven. Ook wel boerenjenever genoemd.

In de loop der tijd zijn deze eethuisjes zich meer gaan specialiseren in mezethes en zo langzamerhand zijn de ouzeries ontstaan en een begrip geworden in Griekenland. Andere benamingen voor een ouzeri zijn mezedopoleio of tsipouradiko of rakadiko.

Een ouzeri is dus een restaurantje waar je ouzo kan drinken en kleine gerechtjes (mezethes) bij kan eten.

Een ouzeri is tevens een ontmoetingslaats van vrienden, een afspreekpunt voor kennissen en een plaats waar men ongedwongen zaken kan doen of gezellig kan eten met collega's. De Griekse benaming voor zo een plek is steki, vandaar ook de naam Ouzeri To Steki.

Een ouzeri is dus ontstaan uit een cafe (de Griekse benaming is kafeneion) waar men samen met vrienden ouzo ging drinken. Als men in Griekenland ouzo drinkt dan eet men er altijd wat bij, deze gerechtjes heten mezethes. Op deze manier stijgt de ouzo niet snel naar je hoofd en komt de smaak van ouzo beter tot zijn recht. Vaak begint men met ouzo en eindigt men met bier of wijn.

Zo is het concept ontstaan van de Ouzeri in Griekenland en over komen waaien naar Nederland.

Wat proberen we in Ouzeri To Steki?

Elke dag zijn we, Nikos en personeel, bezig om van Ouzeri To Steki een aangename plek te maken en uw bezoek tot een leuke en gezellige avond om te toveren.

Dit doen we door de aangename huiselijke sfeer, onze uitgebreide menukaart met huisgemaakte mezethes en onze makkelijke omgang met de gasten.

Zoals ik als eerder heb geschreven, hebben we in Ouzeri To Steki een uitgebreide menukaart met typische Griekse mezethes die voor velen bekend zijn, maar ook de minder bekende mezethedes komen aan bod.

Een Griekse maaltijd is een mix van vlees, groente, zuivelproducten en op het einde een stukje fruit of een zoetige hartigheid. Het vlees gedeelte is belangrijk, maar in verhouding niet zo groot t.o.v. de rest.

Deze mix van voeding, is terug te vinden in onze menukaart. Er is een ruime keuze aan vegetarische-, vis en vleesmezethes. Veel van onze mezethes worden klaargemaak met feta als één van de bestanddelen. Feta is een witte kaas gemaakt van schapenmelk.

En om een impressie te geven van hoe mooi Griekenland is, wordt de ouzeri opgevrolijkt met foto's die zijn gevonden en of gemaakt door onze gasten.